Zacht en aandachtig bewegen voor meer rust, ontspanning en balans

Yoga…. steeds meer mensen raken er vertrouwd mee en het aanbod in yoga-vormen groeit navenant.
Daarom hier geen lange en algemene opsomming van de achtergrond en voordelen van yoga-beoefening,
maar een praktische omschrijving van wat je kan verwachten als je bij mij yoga-les komt volgen.

Yoga is in mijn visie en beleving vooral een manier om je te verbinden met jezelf. Om thuis te raken in je lichaam en je lichaam op een zachte manier liefdevolle zorg te geven. In je lichaam aanwezig kunnen en durven zijn en steeds ontvankelijker worden voor de signalen die het geeft. Daarmee gaat Yoga voor mij vooral om bewustwording en om het direct en zonder oordeel kunnen ervaren wat NU IS. Je lichaam wordt zo een bron van Weten, een veilige thuishaven, een instrument voor welzijn, plezier en een intenser en rijker leven.
Dit gaat voorbij fysieke mogelijkheden of beperkingen en is voor iedereen toegankelijk !

Ik heb een klassieke Hatha Yoga opleiding afgerond. Daarnaast heb ik me verdiept in kennis van meridianen en in yoga-vormen die hier specifiek mee werken (mn Do-In Yoga en Yin Yoga). Ik werk dan ook met een unieke mix:
• Asana’s (houdingen uit de Hatha Yoga)
• Meridiaan oefeningen (uit de oosterse geneeswijzen, bekend uit oa Shiatsu, accupunctuur en Do-In)
• Zachte, vloeiende, dynamische bewegingsseries (energie-regulerend)
• Ademhaling
• Ontspanning
• Meditatie

Mijn lessen kenmerken zich door rust, een gematigd tempo, eenvoud, aandacht, zachtheid, warmte, betrokkenheid. Geen “halsbrekende toeren”, technisch ingewikkelde “hoogstandjes”, of focus op kwantiteit, snelheid of perfectie. Wel met volledige aandacht bewegen en daarbij onderzoekend en accepterend aanwezig zijn. Een “invoelende” vorm van Yoga, die een basis vormt voor duurzame groei, verandering en heling van lichaam en geest… Vandaar de naam “Helende Yoga” voor deze lessen.

Alle lessen vinden plaats binnen mijn sfeervolle praktijkruimte. Met een maximum groepsgrootte van 6 ben je verzekerd van kleinschaligheid en persoonlijke aandacht. Dus kom ontdekken wat Yoga voor jou kan betekenen, en wellicht deel je dan de ervaring van Ak:

Ik volg nu al een aantal jaar yoga-sessies bij Mieke en eerlijk gezegd, ik zou niet meer zonder kunnen. Dat ene moment in de week helemaal voor jezelf, in de mooie, serene ruimte in Mieke’s huis, haar persoonlijke begeleiding, warmte en aandacht – het voelt als een warm bad. De lessen zijn een mix van  fysieke en energetische oefeningen, meditatie en spiritualiteit. De oefeningen zijn overigens voor iedereen haalbaar, er is geen streven naar perfectie. Mieke’s kennis van en interesse in yoga en het effect op het menselijk lichaam en psychisch welzijn is groot, ik heb daar zelf al heel wat van opgestoken. Voor mij is yoga bij Mieke veel meer dan ‘alleen maar’ yoga. Haar lessen hebben een diepgaande en helende werking en verrijken mijn leven.” – Ak (56 jaar, directie secretaresse)

Trauma Sensitieve Yoga (TSY)

Een specifieke vorm van Yoga, waar ik zeer veel affiniteit mee heb, is Trauma Sensitieve Yoga (TSY). Uitgebreide informatie hierover vind je op de subpagina TSY: klik hier. En lees de recensie van een deelneemster hiernaast (in de rechterkolom).

Een korte samenvatting: TSY is een zeer milde yogavorm, gericht op het bevorderen van lichaamsbewustzijn. Deze yogavorm is in Amerika ontwikkeld, als klinische ondersteuning voor mensen die te maken hebben met complex trauma. Maar TSY heeft ook voor mensen met stress- en angstklachten of bijvoorbeeld overmatige gevoeligheid zeer veel toegevoegde waarde ! Je leert namelijk waarnemen wat er in je lichaam gebeurt en hoe je zelf, door actieve keuzes te maken, je fysieke en mentaal-emotionele welzijn kan beïnvloeden. Dus ook al heb je niet (duidelijk) te maken met trauma, dan kan TSY toch veel voor je betekenen.