Koester
Hoop in je Hart
en
Harmonie in jeZelf
voor
een stralend Nieuw Jaar

 

 

 

 

Deze ‘ANGEL OF HOPE’ en bijbehorende wens was mijn eindejaarsgeschenk aan dierbare relaties. En het is wat ik uiteraard jou ook van harte toewens ! Hopelijk kunnen we elkaar ontmoeten in de studio en anders online om onze innerlijke harmonie te versterken en elkaar te inspireren om hoop te blijven koesteren. Hierop vooruitlopend geef ik jou als nieuwjaarsgeschenk deze audio:

Inspirerende audio “Toekomst’ 

Het is een opname van mijn inleiding bij de laatste yogales in 2020, gebaseerd op mijn deelname aan een online meditatieprogramma in de advent van het Dominicanenklooster in Huissen. Om alvast een tipje van de sluier op te lichten: het is verrassend genoeg vooral een aanmoediging om in het leven van alledag, hier-en-nu, met toewijding te ‘doen wat gedaan moet worden’. En in je hart open en ontvankelijk te zijn zodat de toekomst ‘naar je toe kan komen’. Want (ik citeer de abt):

“Toekomst maak je niet, die wordt je gegeven”
” Hoop hebben is de toekomst kunnen ontvangen als een geschenk”

In tijden als deze is dit geen gemakkelijke opgave. En kunnen we bemoediging, inspiratie, verbinding en (spirituele) zelfzorg heel goed gebruiken. De agenda is momenteel nog in de maak (ook afhankelijk van de lockdown) maar ik hoop dat je mijn praktijk zal weten te vinden voor:

– Yogalessen (live lessen met 2-3 deelnemers vanaf half januari, ook online via Zoom)
– Nieuwjaarsmeditatie Zondag 24 januari 10.00 uur (live of via Zoom)
– Mindfulness (nieuwe trainingen worden gepland, basiscursus en vervolg)
– Spirituele Begeleiding op individuele basis
– en nieuw…  ‘Ziel & Zorg’: spirituele zorg bij dementie en in de palliatief/terminale fase, zie website
wellicht interessant voor mensen in je omgeving

Een harte-groet en heel graag tot ziens !


Transitie
Wat gebeurt er veel in de wereld… het Coronavirus blijft ons dagelijks leven beinvloeden en de emoties rond racisme lopen momenteel zeer hoog op. Op mij komt het over als een grote collectieve transitie, die ieder van ons uitnodigt tot herziening van onze leefstijl en een dieper contact met onze innerlijke kern. Velen van ons ervaren dan ook in hun dagelijks leven de nodige reuring.

Persoonlijk
Dat geldt zeker ook voor mij. In mijn persoonlijk leven is transitie een sleutelwoord en spelen er grote veranderingen. Daarnaast is eind april mijn moeder overleden. Een verdrietige gebeurtenis en een groot gemis om haar niet meer in levende lijve te kunnen ontmoeten. Desalniettemin voel ik diepe dankbaarheid om alles wat ik heb mogen ontvangen en ervaren, niet in de laatste plaats in de laatste periode van haar leven. Ik weet dat dit mij verder zal leiden en ook inspireren tot nieuwe vormen van dienstverlening. Hier hoor je zeker nog over…

Yoga en Meditatie als hulpbron
Al met al is dit voor mij en voor velen met mij een zeer intense periode met veel onzekerheden maar ook met veel potentie. Mij helpt het enorm om met grote regelmaat aan yoga en meditatie te doen. Het brengt mij o.a. rust, inzicht, heling, en het besef van en contact met mijn essentie. Staat jouw leven ook in het teken van transitie ? Dan deel ik deze hulpbron heel graag met jou tijdens een van de onderstaande activiteiten in mijn praktijk:

Serie van 4 ONLINE YOGALESSEN via Zoom, vanaf woe 10 juni. Kosten € 20,-
Deze lessen worden live gestreamd via Zoom en/of kunnen achteraf via een persoonlijke link bekeken worden op een zelfgekozen tijdstip. De lesdata en tijden zijn:
– woe 10 juni 9.30 uur
– di 16 juni 18.30 uur
– woe 24 juni 9.30 uur
– woe 1 juli 9.30 uur

MIDZOMER MEDITATIE – zondag 21 juni, online via Zoom, 10 – 11 uur. Kosten € 20,-
 Op deze dag van de zomerzonnewende verbinden we ons met de Zon. Zowel de zon buiten ons als de Zon binnenin. Laat je aanraken en voeden door haar warmte, vreugde en levenskracht!

HERVATTING YOGALESSEN IN DE PRAKTIJK
Onder voorbehoud starten de lessen in de praktijkruimte weer m.i.v. week 30 (21 juli). Uiteraard met inachtneming van hygienemaatregelen. Lestijden zijn dinsdag 18.30 en woensdag 9.15 uur, maar extra lessen zijn zeker mogelijk. Dus laat het me weten als je interesse hebt om (weer) te komen…

HEEL GRAAG TOT ZIENS… &
NAMASTE – IK GROET HET (ZON)LICHT IN JOU !

Inmiddels leven we al weer een aantal weken met de ingrijpende maatregelen rond het Corona-virus. Het dagelijks leven verloopt compleet anders. Nu de buitenwereld zoveel onzekerheid geeft krijgen we in de binnenwereld te maken met allerlei emoties en gedachten die ons aardig in de greep kunnen houden. Toch is er dieper in je innerlijk ook een ruimte waar je stevigheid, veiligheid en vertrouwen kan vinden. Waar je innerlijk toevlucht kan nemen om gesterkt weer in de buitenwereld te stappen. Meditatie en yoga kunnen je daarbij helpen; en daarom geef ik online hier graag de mogelijkheid toe:

Nieuwe LIVE MEDITATIE: zondag 12 april  Eind maart heb ik voor het eerst live online een meditatie-uur begeleid. Heel bijzonder en zelfs ontroerend hoe er ook via deze weg verbinding en een gedeelde ervaring ontstaat. Mooier dan onderstaande recensie van een deelneemster kan ik het niet verwoorden:

 “ Ik ben een bedding voor liefde die stromen wil….” 

Een prachtige spreuk, als je het voelen kan. Maar ik was er voorafgaand aan de online meditatie van Mieke ver vandaan. We zaten op het moment van de meditatie precies twee weken thuis. Mijn man, mijn twee puberzonen, en ik. Online vergaderingen, online huiswerk, met daarnaast eigen werk en cliënten die ik moest bellen en die (net als ik) van slag waren van de ingevoerde corona-maatregelen. Ik voelde weinig ruimte voor rust en ademen, laat staan voor het laten stromen van liefde. Huis te vol, hoofd te vol. En eerder een gevoel van ademnood dan van stromende liefde.

De online-meditatie van Mieke was een verademing. Een stilte-oase in alle drukte en tumult. Ik creëerde een eigen plekje voor mijzelf in huis, legde daar mijn matje neer, zocht een warm dekentje op, plaatste een kaarsje en installeerde mij voor de meditatie. Het was fijn om de lach van Mieke en de mede deelnemers in beeld te zien verschijnen en het voelde eigenlijk meteen knus, vertrouwd, dichtbij en warm.Mieke had drie meditaties voorbereid. Een ademhalingsmeditatie, waarbij we ook ademden in en vervolgens vanuit het hart. Voor mij een beweging van onrust naar rust, van angst naar liefde. De tweede meditatie was een meditatie met visualisatie van het stromen van licht en energie door ons lichaam (opladen met warmte en energie!) en daarna volgde een metta-meditatie waarbij we onze liefde naar anderen hebben laten stromen.

Er was weer bedding, er was weer licht, er was weer ontspanning en blijdschap. Het kon “gewoon” weer stromen! Tot slot kregen we een boodschap mee van aartsengel Michael. Ik voelde me vrij, licht, rustig en dankbaar. Het was precies waar ik behoefte aan had en omdat we de opnamen toegestuurd hebben gekregen kan ik op ieder gewenst moment weer even opladen, tot mijzelf, tot rust, tot licht en tot liefde komen. 
Dank je wel, Mieke!

Ik hoop dat jij ook op 1e Paasdag digitaal aanschuift om meditatief stil te staan bij de essentie van Pasen. Voor mij is dat: het overstijgen van de tegenstellingen Donker-Licht, Illusie-Waarheid en Sterfelijkheid-Onsterfelijkheid. Ik voel me geïnspireerd, en heb 2 mooie meditaties voor ogen waarmee je dit thema kan verkennen en tevens ontspanning, zachtheid en vertrouwen kan bevorderen. Klik HIER voor meer informatie.

Via dezelfde link, krijg je toegang tot twee online Yogalessen.  Te bekijken via Youtube. Speciaal om je te ondersteunen in deze tijd. Ik ben van plan regelmatig nieuwe video’s van yogalessen en audio’s van meditatie te gaan delen. Dus houd mijn website, de nieuwsbrief en social media in de gaten. Ik wens je toe dat je boven alles kan vertrouwen op de hand van het Universum….

… is in

Ik merk dat het mij niet makkelijk afgaat om een begin te maken met deze nieuwsbrief. Wat te zeggen in een periode waarin alles zo fundamenteel anders en onzeker is ? Waarin we zo diep en direct geconfronteerd worden met de kwetsbaarheid en onvoorspelbaarheid van het leven ? En met alles wat dat in ons oproept aan gedachten, emoties en reacties?

Tijdens een van mijn dagelijkse meditaties kwam helder in mij op: “Er is eigenlijk maar 1 kant die we op kunnen en dat is bij onszelf naar binnen”. Daar kun je ruimte vinden om te zijn met wat er is en bestaansrecht te geven aan al je ervaringen. Daar kun je ook kwaliteiten als vertrouwen, sereniteit, acceptatie en diepe rust vinden door contact te maken met de essentie van je Zijn. Om van daaruit gesterkt en bemoedigd weer in het dagelijks gebeuren te stappen en te doen wat in jouw vermogen ligt om bij te dragen aan de oplossing van deze wereldcrisis.

“The only way out is in…”: ik wens je toe dat je deze weg actief gaat en tijd en energie investeert in het cultiveren van (contact met) je binnenwereld. Om je hierbij te helpen bied ik een aantal opties:

as ZONDAG 29 maart: LIVE ONLINE MEDITATIE  10.00 – 11.15 uur
Voor het eerst ga ik live online les geven! Het wordt een uur waarin we verbinden met het Hart. In eerste instantie om te ontspannen en onszelf te ankeren in onze hartenergie. En daarna laten we liefde en positieve, helende intenties uitstromen naar de wereld. Wil je meedoen: stuur mij een email voor nadere uitleg van de werkwijze. Ik zou het zeer op prijs stellen als je een donatie doet naar je eigen draagkracht.

YOGALES op Youtube
Vorige week heb ik (ook voor het eerst) een yogales opgenomen. Het is een les van 35 minuten die je helpt om te aarden en om vertrouwen en flexibiliteit te bevorderen. Bij deze bied ik hem ook aan jou aan: klik hier voor de link naar Youtube

MEDITATIE – een basisoefening
Wil je liever mediteren, gebruik dan deze audio. Een heel basale oefening om te ‘zitten met wat er is’. Alles bestaansrecht geven; ook je angst, je onrust, je frustratie. Probeer het eens: klik hier 

Ik vind het leuk om je ervaringen te horen en uiteraard hoop ik ook om je misschien al as zondag via de digitale weg te ontmoeten. Warme groet, Mieke

We zijn inmiddels enkele weken op weg in het nieuwe jaar. Wellicht geef je al bewust invulling aan enkele van je goede voornemens? Voor zover ‘ontspanning’ (in de zin van meer rust in je hoofd en een betere fysieke en energetische balans in je lichaam) tot jouw wensen behoort, zijn onderstaande activiteiten wellicht net wat jij nodig hebt:

 

CURSUS ‘PUUR ONTSPANNING’
In deze cursus deel ik mijn meest effectieve, favoriete, toegankelijke en direct toepasbare technieken om lichaam en geest te ontspannen. Geen yoga of fysieke inspanning; het gaat echt om rust en ontspanning. Totaal 5 keer, steeds met een aantal weken tussen de sessies. Je krijgt de oefeningen op audio mee om thuis verder mee te werken. Start op 2 februari, tijd van 10.00 – 12.00 uur. Kosten bedragen €115,-.VOORPROEFJE:   klik hier voor een mooie ontspannende meditatie (ca 12 min).

YOGA
Wil je liever fysieke actie met een meditatieve component, kom dan naar Yoga. Komende maand is de proefles gratis. Lestijden dinsdag 18.30 uur, dinsdag 20.00 uur (nieuw) en woensdag 9.15 uur.

MINDFULNESS VOOR MANTELZORGERS
Niet iedereen weet wellicht dat ik naast mijn praktijk ook voor Evita Zorg werk. Hier begeleid en verzorg ik kwetsbare ouderen, vaak met dementie, zowel thuis als in een groep voor dagbesteding. Prachtig werk voor een prachtige en innovatieve organisatie. In deze rol heb ik ook vaak te maken met mantelzorgers, die vaak kampen met stress, frustraties, overbelasting en moeilijke emoties. Afgelopen najaar mocht ik voor het eerst een training ‘Mindfulness voor Mantelzorgers’ aanbieden aan deze doelgroep. Dit bleek een zeer waardevolle ervaring voor alle deelnemers. Zonder uitzondering gaf ieder van hen aan dat het geleerde bijdraagt aan de manier waarop zij met de lastige situatie omgaan en dat zij hiermee ook beter voor zichzelf kunnen zorgen. Op vrijdag 31 januari start een nieuwe cursus en er is nog plaats! Dus ben jij of ken jij iemand die hier wat aan zou kunnen hebben: geef het door en neem contact op. Klik hier om door te gaan naar de site van Evita voor meer informatie. Je kunt ook altijd mij direct benaderen.

En…voor de snelle beslisser: morgen (woensdag 22 januari) geef ik een inloopscholing  “Ontspanning & stressreductie” bij Evita. Ook toegankelijk voor externe deelnemers. Zowel een sessie om 15 uur als om 19.00 uur. Bel of mail mij voor meer info

 

Dat Trauma Sensitieve Yoga (TSY) echt werkt en direct kan bijdragen aan het welzijn en vertrouwen van mensen die kampen met de gevolgen van trauma lees je in de twee recensies hieronder.

Een nieuwe cursus start op woensdag 15 januari; er is nog plaats voor ca 2 nieuwe deelnemers. Zie agenda voor verdere praktische informatie.

Trauma Sensitieve Yoga bij CPTSS – testamonials

“Na veel gelezen te hebben (Bessel van der Kolk) over trauma en de behandeling ervan, kon een cursus Trauma Sensitieve Yoga (TSY) niet uitblijven. Mijn therapeute vond het ook een heel goed idee, om middels TSY in contact te komen met mijn lichaam. Ik vond het heel spannend, maar Mieke is wel de meest veilige persoon om dit bij te doen. Na de eerste keer TSY heb ik simpelweg goed geslapen, iets dat ik al tientallen jaren niet had gekund. Bovendien merkte ik na een paar keer op dat mijn hartslag rustiger werd. Ik weet zeker dat dit door de TSY komt, maar niet in het minst door Mieke. Zij houdt me op een rustige en prettige manier voortdurend bij de les, oftwel mijn lijf, door continue bewustwording te creeren van mijn lichaam, middels vragen, tips of nieuwsgierigheid. Bovendien voel je de vrijheid om keuzes te maken in de oefeningen. Iets wat mensen met trauma/cptss vaak moeilijk vinden. De eerste cursus is helaas afgelopen maar gelukkig gaan we in januari 2020 weer door! Mieke is echt een topper. Rustig, lief, heel deskundig en veilig. Ik zou het iedereen aanraden die op zoek is naar een aanvulling op therapie. – MV “

“Ter aanvulling op mijn therapie (schematherapie) ben ik bij Mieke beland. Elke week hadden wij een yogales die aanvoelt als een geleide meditatie. De yoga wordt met grote zorgvuldigheid gegeven, rekening houdend met alle aspecten waar wij als cursisten met een trauma mee behept zijn. Ik slaap sindsdien stukken beter en kan mezelf beter ontspannen. Een absolute aanrader voor mensen die overwegen de uitdaging met zichzelf aan te gaan. – MiW “


Bijgaande foto’s zijn vorige week gemaakt bij de meditatie-avond Helder Licht. Met 6 dames hebben we stilgestaan bij Licht, en gereflecteerd over de dualiteit Donker-Licht. Om te beseffen dat we in onszelf eigenlijk ‘alleen maar’ licht hoeven te laten schijnen op datgene wat donker is. Zo maken we onszelf tot een doorschijnend lichtkristal…  En dat is niet iets zweverigs, maar kan echt gaan over je dagelijks leven. Aan de vooravond van kerst, geef ik je daarom graag de mogelijkheid om gratis de twee meditaties van deze avond te beluisteren:

Meditatie 1: Begroeten van het Licht
Ga zitten en plaats een kaarsje vlak voor je om je blik te richten op de vlam. Klik vervolgens  hier om de audio te starten.

Meditatie 2: Verlichting
Dit is een geleide reflectie op donker en licht in jouw denken, voelen en handelen. Klik hier om te luisteren

Ik wens je een Licht, Kleurrijk en Kristalhelder 2020 en hoop je (weer) te mogen begroeten !

 

Agenda

Workshop Richting Bepalen  –  zondag 19 januari
Trauma Sensitive Yoga –  nieuwe cursus start  15 januari
Puur Ontspanning – cursus start zondag 2 februari
Reguliere Yoga – lessen starten op 14 en 15 januari

klik hier om door te gaan naar de website met een toelichting op deze activiteiten

Het is herfst, en in de yogalessen staan we deze weken
stil bij verschillende aspecten van dit seizoen.
Inspiratie te over, ook in de vorm van teksten
en gedichten, waarbij het gedicht hiernaast
van Herman Hesse een van mijn favorieten is:

Elke bloesem wil tot vrucht,
elke morgen avond worden.
Eeuwig is er niet op aarde,
behalve de verandering, de vlucht. 

Ook de mooiste zomer wil 
ooit herfst, verwelken proeven.
Wees, blad, geduldig, stil
als de wind je wil ontvoeren

Speel je spel, verweer je niet,
laat het maar stil gebeuren.
En laat je door de wind 
maar huiswaarts waaien


Verandering
Verandering, de neergaande beweging die ook bij het leven hoort, loslaten en overgave – het wordt allemaal aangeraakt in dit gedicht. Grote veranderingen, verlieservaringen en transformatieprocessen voeren je feitelijk door deze aspecten van de herfst. Dat gaat vaak gepaard met gevoelens van verdiet en angst. In mijn beleving zijn yoga en meditatie dan uitermate helpend om steeds op een zachte manier contact te maken met wat er in je leeft. Om open te blijven terwijl er in en om je heen zaken verschuiven. 

Thuiskomen
Maar waar yoga en meditatie je uiteindelijk het meest mee helpen, is bij het ontdekken dat er een vorm van ’thuis’ is diep in jezelf. Huiswaarts keren is naar binnen keren. Thuiskomen is de bron in jezelf (her)vinden en die als altijd aanwezige kern van je leven gaan ervaren. Ik weet, het is een uitdaging, en ook in mijn leven rukt de wind aan de takken en zijn er blaadjes die onwillig proberen zich te blijven vastklampen aan de tak. Maar toch… ik wil me huiswaarts laten waaien….  Jij ook ?

Meditatie-workshop met harp
Dan is er een inspirerende workshop in november rond dit thema. Tijdens een geleide meditatie maak je een reis vanuit je aardse (t)huis naar je hemelse (t)huis en weer terug. Hierbij zullen de prachtige klanken van een harp, als voertuig dienen waardoor je je in alle ontspanning kan laten dragen. Een unieke combinatie !
Je bent van harte welkom.

klik hier
voor meer informatie over de workshop
en de complete agenda


Een verhaal over Fransiscus van Assisi

Op de grens van ‘Oud en Nieuw’ deel ik graag de essentie van een meditatie die ik tijdens de laatste yogalessen van 2018 met de deelnemers aan mijn groepen gedaan heb. Deze meditatie is gebaseerd op een verhaal over Fransiscus van Assisi:

Op een dag is Fransiscus in het bos aan het mediteren. Hij wordt daarbij toevalligerwijs gadegeslagen door broeder Leo. Terwijl Leo op een afstand staat te kijken, ziet hij dat er een vlam uit de hemel neerdaalt op Fransiscus. Wanneer Leo op een later moment aan Fransiscus vraagt wat er nou eigenlijk precies gebeurde, krijgt hij het volgende antwoord: “In de vlam was God, die mij vroeg om drie geschenken. Toen ik antwoordde dat ik helemaal niets bezit om aan te bieden, zei God dat ik in mijn schoot moest kijken om datgene wat ik daar zou vinden aan hem te schenken. Ik keek in mijn schoot en trof daar drie gouden ballen (…)”.

In de meditatie (overgenomen uit een boek van Chiara Bots) hebben we deze drie gouden ballen verkend. De eerste bal stond hierbij voor ‘het moeilijke’ in het afgelopen jaar, de tweede bal voor het ‘vreugdevolle’ in het afgelopen jaar en de derde bal voor verlangens en intenties m.b.t. het nieuwe jaar. Stuk voor stuk droegen we deze gouden ballen in gedachten in onze schoot, om ze daarna aan te bieden aan ‘het hogere’. Dit bleek een mooie en ontroerende innerlijke ervaring, waarvan in mijn beleving de essentie is dat het kostbaarste dat ieder van ons aan ‘God’ of ‘het grotere geheel’ te geven heeft, feitelijk de eigen doorleefde levenservaringen zijn – zowel de mooie als de moeilijke…

Wil jij ook bewust het nieuwe jaar in ?
Doe dan mee aan de volgende, bijzondere activiteiten waarin we op een lichte, inspirerende en verbindende manier stil zullen staan bij het jaar dat gaat komen:

• NIEUWJAARSMEDITATIE met HARP
woensdag 9 januari  19.30 – 21.30 uur    € 20,-
Een avond om in een ontspannen en verstilde sfeer bewust het nieuwe jaar voor jezelf te ‘openen’. We doen een passende meditatie en laten ons meevoeren door de prachtige klanken van een harp om dieper in onszelf te zakken en van daaruit te verbinden met een ruimere werkelijkheid.

• WORKSHOP  ‘RICHTING BEPALEN’
zondag 13 januari  11.00 – 14.00 uur    € 37,50
Tijdens deze workshop gaan we meer de diepte in. Door verschillende instrumenten wordt jouw innerlijke beeldtaal aangesproken. Dit is de taal van je ziel, en in contact hiermee kan jouw intuitieve weten tot uitdrukking komen. Focus hierbij is de vraag waar jij nu staat en welke richting of intentie
je voor het nieuwe jaar mag meenemen. Laat je verrassen door wat diep in jou aanwezig is…

TIP: deze twee activiteiten passen zeer goed bij elkaar. Meedoen aan allebei is
dus zeker de moeite waard ! Je krijgt in dat geval korting: totaalprijs is dan € 45,-
Is de prijs voor jou een probleem, neem dan contact met mij op.

• CURSUS TRAUMA SENSITIEVE YOGA
m.i.v.  woensdag 9 januari –  van 10.45 uur tot 12.00 uur    € 90,-
Een nieuwe cursus van 6 lessen. TSY is een zeer rustige en aandachtige vorm van yoga.
Ontwikkeld voor mensen die te maken hebben met de gevolgen van trauma, maar ook zeer geschikt voor iedereen die op een veilige en gedoseerde manier meer lichaamsbewustzijn wil ontwikkelen. Klik hier voor een recensie van een deelneemster, waarin zij uitlegt hoe TSY haar helpt om bewuster te worden van haar grenzen en beter te reageren op de signalen van haar lichaam.

Tenslotte is er hier en daar nog een plekje vrij in de reguliere yogalessen. Kijk op www.bezinningenverstilling.nl/yoga voor meer info.

Ik je een mooi en vervullend nieuw jaar en kijk ernaar uit om je in het nieuwe jaar hier (weer) te mogen verwelkomen. Opdat een ieder van ons de ‘Gouden Ballen’ in zijn of haar leven bewust mag beleven en hiermee een authentieke en waardevolle bijdrage levert aan het grotere geheel.