hart stralen

De mensen zeggen:
de tijden zijn slecht,
we leven in een moeilijke tijd.
Leef goed
en de tijden zijn goed.
Wij zijn de tijden:
De tijden zijn wat wij er van maken.
Uit Sermo 80,8 van bisschop Augsutinus (354-430)

Bovenstaand gedicht had ik al bijna twee jaar ‘klaarliggen’ voor gebruik, en in mijn beleving is dit het moment om er iets mee te doen. Want deze eeuwenoude wijsheid is nu actueler dan ooit. In een boek van Pamela Kribbe, “De Nacht van de Ziel”, dat ik momenteel aan het lezen ben vond ik deze woorden: De gevestigde orde ligt overhoop. Er zijn geen zekerheden meer. Mensen zijn op zoek zonder dat ze weten waarnaar ze zoeken. Er is angst, er is leegte in de harten van de mensen. Wat vanuit de mentale geest kon worden bedwongen, valt nu als los zand tussen je vingers door”.

Je zou kunnen zeggen dat we ons als mensheid in een globale Nacht van de Ziel bevinden.
De zekerheden die we via rationele en/of materiële weg verworven hebben, brokkelen in rap tempo af. Dit gebeurt niet alleen collectief en op wereldniveau, maar ook in individuele levens. Wie kent er niet iemand die in een persoonlijke crisis verkeert, of worstelt met gezondheidsklachten, met moeilijkheden in de relationele sfeer of met problemen of onzekerheden op werkgebied ? Voeg daarbij de onbeschrijflijk heftige gebeurtenissen die zich op het wereldtoneel afspelen om een levendig beeld te hebben van ‘moeilijke tijden’.

Wat zich afspeelt, collectief en individueel, lijkt wellicht een ramp, maar feitelijk ligt er uitnodiging in besloten. Een uitnodiging tot een fundamentele omslag. In plaats van met angst en beven naar buiten te kijken, kunnen we er ook voor kiezen juist naar binnen te gaan. Het Licht in onszelf (her)vinden en heel bewust voeden; brandstof geven aan deze Lichtbron. We kunnen ervoor kiezen onze gehechtheden, onze beschermingsdrang en onze behoefte aan externe zekerheden meer los te laten om ons toe te keren naar invulling geven aan ‘Zijn’. Een nieuwe, betere wereld kan alleen maar beginnen in onszelf, in ieder van ons individueel…

En ja, dat vraagt nogal wat ons ! Daar kan ik op persoonlijk niveau, vanuit mijn mens-zijn, over meepraten… De afgelopen maanden is er in mij een fundamenteel proces op gang gekomen, waarbij ik mezelf op nog diepere lagen mag ont-moeten. Een vreugdevol gegeven, wat tegelijkertijd ook angst en onzekerheden oproept. Er zijn momenten van groot vertrouwen en een Weten (met hoofdletter) dat ook deze ervaring zijn vruchten zal afwerpen. Dat in dit proces aangescherpt gaat worden wat voor mij echt wezenlijk is, en hoe ik dat wezenlijke op de meest passende manier (met mijzelf als uitgangspunt) naar buiten kan brengen. Evenzogoed zijn er momenten dat het donker en zwaar aanvoelt, dat ik me enigszins gedesorienteerd of verloren voel.

In hetzelfde boek van Pamela Kribbe (De Nacht van de Ziel) las ik over Lichtwerker zijn, en een Leraar van de Nieuwe Tijd. Dat gaat niet over kennisoverdracht of mensen uitleggen hoe ze iets moeten doen. Het gaat om ‘een vibratie in de wereld brengen’, een vibratie van compassie en innerlijke vrede. Ik citeer: “Wanneer je je eigen donkerste stukken onder ogen ziet, je emoties van angst, woede, wantrouwen, als je je licht op die donkere delen laat schijnen, verhoog je je vibratie, dan breng je een nieuw licht in de wereld. Het zal zichtbaar zijn in je ogen, in de manier waarop je met anderen praat of naar ze luistert. Houd het niet achter, wees zo open als je kunt, want je bent prachtig. (…)  Dat is waar het leraarschap in de Nieuwe Tijd over gaat: het gaat om het vinden van een diepe innerlijke vrede en je niet af laten leiden door de negativiteit om je heen”.

En daarmee zijn we terug bij het gedicht van Augustinus: WIJ zijn de tijden… We kunnen allemaal Lichtwerker zijn, een Leraar van de Nieuwe Tijd. Daar is niet een speciaal beroep of een bepaalde leeftijd voor nodig. Daarvoor hoeven we naar buiten toe geen ‘grootse dingen’ neer te zetten; we maken zelf als mens het verschil. Wel wordt er moed en toewijding van ons gevraagd, om die weg naar binnen te bewandelen.

In de kern gaan we deze weg alleen, maar we kunnen ons wel degelijk laten inspireren en bemoedigen door elkaar. Elkaar in het mens-zijn ont-moeten, in alle openheid en kwetsbaarheid. Daar wil IK me in ieder geval aan wijden.
In de eerste plaats in mezelf, en daarnaast door middels mijn praktijk een platform te creëren voor wezenlijke ontmoeting en bezield samenzijn met als doel het Licht in onszelf te doen toenemen, onze vibratie te verhogen.

De komende maanden zullen de activiteiten die ik aanbied dan ook in het teken staan van LICHT. Kijk op www.bezinningenverstilling.nl/agenda voor meer informatie. Ik nodig je van harte uit om mee te doen; om te komen halen en te komen brengen vanuit de unieke mens die jij bent….  Namaste –  ik groet het Licht in jou…

Laat een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.