Zo luidt de titel van mijn meest recente nieuwsbrief. En ja, ik heb wel even getwijfeld: is dit zinnetje niet te heftig of misschien zelfs afschrikwekkend ? Het woord ‘lijden’ roept immers zoveel gevoelens, associaties en beelden op. Gevoelens, associaties en beelden waarvoor we mogelijk liever onze ogen en ons hart sluiten…
Toch heb ik de keuze gemaakt om mijn nieuwsbrief zo te openen en onderstaand gedicht (wat ik enige maanden geleden schreef) erin op te nemen:

Verschuiving van perspectief
De ervaringen toelaten zoals ze zijn
Niet vechten, geen wilskracht
Enkel verankering in het Hoger Zelf.

De ervaringen toelaten zoals ze zijn
Het lijden in en om mij heen
Enkel verankering in het Hoger Zelf
kan mij er boven uit doen stijgen.

Het lijden in en om mij heen
Weten dat de parel uit wrijving ontstaat
kan mij er boven uit doen stijgen
en mij volledig doen ontspannen in dit moment.

Weten dat de parel uit wrijving ontstaat
Is weten dat ik ben waar ik moet zijn
en mij volledig doen ontspannen in dit moment
Verschuiving van perspectief.

Mieke, december 2015

Persoonlijk en universeel….. Ik deel dit gedicht vooral omdat het ook NU voor mij actueel is, en ik vermoed voor velen met mij. Na de unieke, prachtige, lichte en zeer vervullende ervaringen tijdens de retraite op Bali gaat het leven verder en brengt nieuwe ervaringen en daarmee ook nieuwe uitdagingen en moeilijkheden. Mijn moeder is onlangs getroffen door een herseninfarct met als gevolg onzekerheid, verdriet en zorgen voor haar, mijn vader, ons gezin en vele andere betrokkenen. In mijn directe omgeving zie ik veel mensen geconfronteerd worden met moeilijkheden als ziekte, zorgen omtrent het welzijn van een dierbare, wrijvingen in relaties of een gebrek aan zelfliefde en zelfwaarde. Op meta-niveau komt het lijden op wereldniveau ook steeds indringender dichterbij. En dit alles roept in mij een veelheid aan gevoelens en ervaringen op…

Een antwoord….. Ik heb de afgelopen weken opnieuw en tot in mijn tenen ervaren hoe essentieel het voor mij is, om me op mijn momenten van lijden via de weg van meditatie, mindfulness, yoga, reflectie (bezinning en verstilling…) te verbinden met mijn intuïtieve weten en met de diepste laag van mijn Zijn. Hoe ik door ruimte te maken en de stilte op te zoeken hernieuwd en dieper thuis raak in mezelf. En hiermee gevoel krijg voor en zicht op de parels die op mij liggen te wachten… Ja, we weten (ik weet) het: lijden is onontkoombaar en onderdeel van de menselijke conditie. Het kent vele gezichten en vele gradaties. Er is lijden IN jezelf en er is lijden OM je heen. Maar hoe ga je met dit gegeven om ? Wat in mijn beleving de rode draad is, is dat de confrontatie met welke vorm van lijden dan ook, vooral vraagt om je steeds opnieuw en steeds dieper te verbinden met de diepste laag van je Zijn. Die er sowieso altijd IS… Je hoeft daar niks voor te leren, je hoeft niet te veranderen, je hoeft alleen maar naar binnen te gaan. Dat is voor mij de kern van meditatie, van yoga: in contact met jezelf en met anderen ont-dekken dat alles wat je nodig hebt al lang en breed in jou aanwezig is. In ons antwoord op lijden ligt de parel verscholen…

Graag deel ik middels het werk in mijn praktijk mijn ervaringen, en bied ik je een platform om in verbinding met jezelf en met andere mensen jouw parels te ont-dekken. De agenda voor de komende maanden is nog in ontwikkeling maar voor nu wijs ik graag op het volgende:

• Mindfulness Training (MBCT) – start woensdag 18 mei. Mindfulness is een prachtige en ook praktische methode om meer bewustzijn, innerlijke vrijheid en rust te creëren. Op een milde, niet-oordelende manier met jezelf en je ervaringen omgaan. Lees meer op de website. Opgeven via mail.

• Yoga : naast de wekelijkse groepslessen Helende Yoga en Trauma Sensitieve Yogawerk ik de laatste tijd ook regelmatig individueel met yoga als instrument voor verbinding en heling.
Zodra het weer het toelaat, geef ik ook weer strandyoga in Scheveningen op zaterdagochtend van 10.30 – 11.30 uur. Stuur een mail wanneer je interesse hebt, zodat je via een whatsapp-groep op de hoogte wordt gehouden wanneer er strandyoga is.

• Retraite: na het succes van het programma op Bali heb ik zeker de intentie vaker retraites te organiseren. Mijn intentie is om dat in het najaar in Nederland te doen (september of oktober) en mogelijk in april 2017 opnieuw op Bali. Heb je interesse stuur me dan (vrijblijvend) een mail; het is fijn om al in een vroeg stadium zicht te hebben op de potentiële deelnemers ! Een volgende keer meer informatie en een verslag van de retraite afgelopen februari….

klik hier om naar de website en de agenda te gaan
klik hier om direct naar mij te mailen
of abonneer op mijn nieuwsbrief via het blokje in de rechterkolom van deze pagina

Laat een berichtje achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.